T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Tarım Arazilerinde Oluşan Sert Tabakanın Yok Edilmesine Yönelik Çalışmalar Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 9.12.2016

    İlimiz Merkez ilçede 4 köyde (Uğrak, Altıntaş, Tahtuba, Kabatepe) Toprakta meydana gelen sert tabakanın kırılmasına yönelik çalışma yapıldı. İlimiz topraklarında meydana gelen bu sert tabaka ile mücadele çalışmaları devam etmektedir.

   Toprakta havanın uzaklaşması ile toprak hacim ağırlığının artması sonucunda toprak derinliğinin herhangi bir bölümünde su ve hava geçirmeyen, sert tabakanın oluşmasına PULLUK TABANI denir.

    Toprakta sert tabaka pulluk ile sürümün sürekli aynı derinlikte yapılması, tarlayı sürekli ağır tavda sürüm ve ağır iş makineleri, traktör ve ekipmanlarının toprağı sıkıştırması ile oluşur. Bu sert tabaka bitki köklerinin derinlere inmesini engeller, kök gelişimini yavaşlatır, özellikle şeker pancarında kök çatallanmasını artırır ve yumrulu bitkilerde şekil bozukluğu oluşturur. Yağış ve sulama sularının sert tabakadan daha aşağı sızmasını engeller ve sert alt toprak tabakasının üzerinde kök bölgesinde su birikir ıslak ve havasız şartlarda büyüme ve gelişme yavaşlar. Aynı zamanda kısmen çatallanan bitki kökleri zararlı mantarların saldırısına uğrar ve kısa zamanda kökün çürümesene neden olur.

   Toprağa sızan sular sert tabaka üzerinde birikeceğinden yüzey akışları çok çabuk oluşur ve neticede verimli topraklar yüzey erozyonuna uğrar.  Sert tabaka nedeniyle bitki köklerinin gelişim alanı daralır. Sulama ile yeterli su depo edilemez ve sık sık sulama gerektiği için sulama maliyeti artar. Sonuçta tarımı yapılan bitkide verim ve kalite olarak büyük kayıplara sebep olur.

   Sürüm derinliği her yıl mümkün olduğu kadar değiştirilmeli, Ağır tavda sürümden kaçınılmalı, Tarla aşırı sulanmamalı, Toprak organik maddelerce zenginleştirilmeli ve yöreye uygun bir ekim sistemi uygulanmalıdır. Özellikle patates ve şeker pancarı tarımında pulluk tabanından gelecek verim ve kalitenin kayıplarını azaltmak için her pancar ve patates münavebesinde ön bitki hasadından sonra mutlaka dip kazan çekilmelidir.

   Topraktaki sert tabaka yüzlek ise toprağı alttan parçalayacak işleyen çizel çekilmelidir. Sert tabaka daha derinlerde ve kalınsa toprağı alttan yırtan dip kazan kullanılmalıdır. Sert tabakanın parçalanması işlemi Temmuz, Ağustos gibi arazinin kuru olduğu zamanlarda yapılmalı, Çizel 30–35 cm derinlikte dip kazan ise 50–70 cm derinlikte 90–100 cm aralıklarla çekilmelidir.