T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Alternatif Üretime Yönelik Çalışmalar Meyvelerini Veriyor

Yayın Tarihi : 9.12.2016

    İlimizde kaliteli kaba yem açığını kapatmak üzere, değişik yem bitkileri yetiştirme çalışmaları yapılırken Arpa ve Buğday hasadından sonra sulu alanlarda ekimi yapılan Yem Şalgamı ekimleri artarak devam ediyor. Yetiştirme Süresi 60-70 günlük olan bitkilerin dekara yumru ve yaprağı ile birlik 6-7 ton yeşil yem elde etme imkânı sağlıyor. Yeşil aksamın olmadığı bir dönemde yeşil yaprak ve yumrusu ile hayvanlara tane ve leziz yem yedirme imkânı sağlıyor.

   YEM ŞALGAMI ya da diğer adıyla HAYVAN ŞALGAMI; bol ve sulu yem üreten bir bitkidir. Bölgemizde sonbahardan ilkbahara kadar 4-6 ay boş kalan tarlalarda kolaylıkla yetiştirilebilir. Hem yaprakları hem de içinde çok az şeker bulunan yumruları, süt ve besi sığırları tarafından sevilerek tüketilmektedir. Olgunlaşan bitkiler günlük ihtiyaç kadar sökülerek hayvanlara taze olarak yedirilebilmektedir.

     Yem şalgamı serin ve ılıman iklim bitkisidir. Soğuklara karşı diğer bitkilerden daha dayanıklıdır. Yem şalgamı besin maddesince zengin, tınlı-kumlu, derin, süzek topraklardan hoşlanır. Yem şalgamı, tohum olarak ekilir. Tohum yatağı hazırlığında eğer yağış yoksa araziye bir su verilerek toprak işleme tavı yakalanır. Tohumları küçük olduğu için, yabancı bitkilerden arındırılmış ve iyi toprak hazırlığı yapılmış tarlalara ekilmelidir. Bölgemizde Ağustos ayından itibaren başlayan yem şalgamı ekimleri, Eylül ortalarına doğru devam edebilmektedir. Erken ekim verimi arttırmakta, ancak sulama masraflarını yükseltmektedir.

    Hasat zamanı önce, yem şalgamını takip eden ürünün ekim zamanına bağlıdır. Ayrıca yem şalgamı yumrularının daha da irileşmesini beklemek odunlaşmayı arttırıp kaliteyi düşüreceğinden söküm için fazla beklenilmemelidir.  Olgunlaşan bitkiler günlük ihtiyaç kadar sökülerek hayvanlara yedirilir.