T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2017 YILI ÇATAK PROGRAMI TOPLANTILARI

Yayın Tarihi : 1.02.2017

       Tarım arazilerini yoğun ve kontrolsüz işletilmesi, çevreyi tehdit etmektedir. Tarımın çevreye olumsuz etkilerini azaltmak ve sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla çeşitli projeler ve proğramlar uygulanmaktadır. Bu proğramlardan birisi ve en güncel olanı ise kuşkusuz ÇATAK Proğramıdır.

     Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) Programını Tercih eden Üreticilerin Desteklenmesine Dair kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ kapsamında; 2012 yılından itibaren havza bütünlüğü sağlayan köy/beldelerde toprak ve su kalitesinin korunması, iyileştirilmesi, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ile tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yöneliktir.

      İlimizde; topoğrafik özellikleri, uygulanan tarım sistemi ve gerçekleştirilen tarımsal uygulamalar ve ekolojik faktörlerin etkisi ile oluşabilecek muhtemel riskleri gözönüne alarak belirlenen "hassas" alanlarda ÇATAK uygulanmaktadır. Bu alanlarda tarımsal faaliyet gösteren işletmelerin bilgilendirilmesi ve ÇATAK programa katılımının sağlanması amacıyla eğitim toplantıları düzenlenmektedir.

   ÇATAK Programı çerçevesinde Bakanlığımızla 3 yıllık sözleşme imzalayan üreticilerimiz, taahhüt ettikleri uygulamaları gerçekleştirmeleri halinde, dekar başına ilave destek ödemesi almaktadırlar. Destekleme ödemeleri, sözleşme imzalanan her parsel için 3 yıl devam etmektedir.  Ödemeler; uygulamanın gerçekleştirildiği yılın sonuna kadar ödenmektedir. Diğer tarımsal desteklemeler ise, takip eden yıl içerisinde ödenmektedir. Desteklemeye konu ÇATAK uygulamaları üç(3) ana kategoriye ayrılmıştır. Her bir kategori için verilen destekleme tutarı değişmektedir. Bu kategoriler;

  1. Birinci kategori: Tek yıllık bitkilerin üretildiği alanlarda minimum toprak işlemeli tarımın yapılması.(30 TL/da)
  2. İkinci kategori: Toprak ve su yapısının korunması ile erozyonun önlenmesi amacıyla; Setleme, teraslama, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, açık drenaj uygulaması, jips uygulaması, kükürt veya kireç uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi, yeşil gübreleme uygulaması, Aşırı otlatmanın engellenmesi, Çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç çok yıllık baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerden en az ikisinin birlikte yapılması veya bu tedbirlerin en az biriyle birlikte arazinin boş bırakılması uygulaması (60 TL/da).
  3. Üçüncü kategori: Aşağıda belirtilen çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalardan oluşan ve aşağıda belirtildiği şekilde gruplandırılan uygulamalardan birisinin tatbik edilmesi:
    1. Su kullanımını asgariye indirecek uygun basınçlı sulama sistemlerinden birinin kullanılması ile entegre ürün yönetimi genel prensiplerinde gübre ve bitki koruma ürünlerinin uygulanması,
    2. Organik Tarım veya İyi Tarım uygulamalarından birinin, bu kategori veya diğer kategorilerde yer alan tedbirlerden en az biri ile birlikte uygulanması.
    3. Kapalı drenaj sisteminin, bu kategori veya diğer kategorilerde yer alan tedbirlerden en az biri ile birlikte uygulanması(135 TL/da)

 konularıdır.

 

       İl ÇATAK Uygulama Komisyonu tarafından "Hassas Alan" olarak değerlendirilerek bakanlığımıza teklif edilen ve bakanlığımızca onaylanması halinde, programa alınan köylerde eğitim çalışmaları yapılmaktadır. 2017 yılı için ilk defa programa alınması için uygun görülen köylerde ve geçmiş yıllardan beri ÇATAK uygulamalarını sürdüren köylerde bilgilendirme amaçlı eğitim çalışmaları sürdürülmektedir.

     2017 yılı başından itibaren toplam 7 ayrı İlçe Merkezi/Belde/Köy'de toplantı yapılmış bu toplantılarda 107 üreticiye bilgi verilmiştir. Bu toplantıların sonuncusu 31/01/2017 Salı günü Artova İlçesinde gerçekleştirilmiştir. Artova İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün organizasyonu ile gerçekleştirilen toplantıya; Yağcı Musa, Boyunpınarı ve Yukarı Güçlü Köylerinden toplam 58 üretici katılmıştır. ÇATAK Bilgilendirme toplantısı, İlçe Müdürlüğü Toplantı salonunda gerçekleştirilmiştir.