T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Buzağı Ölümlerinin Önlenmesi İle İlgili En Geniş Kapsamlı Çalışma Tokat İlinde Uygulanacak

Yayın Tarihi : 22.08.2017

                     Ülke hayvancılığının en büyük problemlerinden biri olan Buzağı ölümlerinin önlenmesi ile ilgili Tokat İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan''Buzağılar Ölmesin İşletmeler Boş Kalmasın'' projesi 2017 yılı başında DOKAP (Doğu Karedeniz İdaresi Kalkınma Başkanlığı) 'ne sunulmuş olup 610.000 T.L lık söz konusu proje 2017 yılı içerisinde Tokat ilinde uygulamaya konulacaktır.

                Tokat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan ŞAHİN uygulamaya konulan Projenin gerekçeleri hakkında yaptığı açıklamada  Büyükbaş Hayvancılık işletmelerinde devamlılığın ve karlılığın birinci altın kuralı hastalıları önlemek ve yılda bir buzağı almaktadır. Ülkemizde hayvancılık işletmelerinin büyük bir çoğunluğunun klasik küçük aile tipi işletmeler olması, bakım ve beslenmenin yetersiz olması, hayvancılıkla uğraşan insanların bu işi bir meslek olarak görmemesi nedeniyle gerek hastalıkların önlenmesi gerekse her yıl bir buzağı alınması mümkün olmamaktadır.   Yapılan araştırmalarda buzağı ölümlerinin %20 olduğu çiftlik hayvanlarının bulunduğu işletmelerde karlılıkta %38 seviyelerinde azalmalar olduğunu göstermektedir. Sürülerdeki temel ve en önemli sınırlandırıcı etken neonatal (Doğum sonrası) buzağı ölümleridir. İlk aylarda görülen doğum sonrası buzağı ölüm oranları, toplam ölüm oranlarının  %84'ünü oluşturur ve özellikle buzağıların yaşamının üçüncü haftalarında görülme oranı yüksektir. Buzağı ölümlerinin en önemli sebebi Bakteriyel ve viral kaynaklı Buzağı ishalleridir Buzağı ishalleri hayvancılık işletmelerinde görülen en önemli problemlerden biridir. ishaller, tedavi masrafları ve düşük performansa bağlı olarak olan belirgin ekonomik kayıplara neden olur. Tokat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan ŞAHİN Uygulanacak  proje ile İlimizdeki Buzağı ölümlerinin büyük oranda azaltılmasının amaçlandığını belirtti.

                Tokat Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Salih ÇELİK projenin İl Merkezi ve tüm ilçelerimizdeki işletmelerde uygulanacağını, işletmelerin belirlenmesi aşamasında İl ve İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından saha çalışmaları yapılacağını, buzağı ölümlerinin en sık yaşandığı yerleşim yerlerinin belirleneceğini ve bu yerleşim yerlerindeki 1700 işletmede projenin uygulanacağını ve 17 bin hayvanın Projeye dahil olacağını belirtti.

                  Uygulanacak proje ile Tokat İlinde 8-10 bin buzağının işletmelerde kalması sağlanacak, et ve süt üretimimizin artırılması ve sürü sayımızın artırılması ve böylece işletmelerimizin sürdürebilirliğinin sağlanması hedeflenmektedir             

PROJENİN UYGULAMA AŞAMALARI

1-Çiftçilerin Seçimi  ve Eğitim Çalışmaları (1700 çiftçinin Eğitimi Yapılacak)

2-Gebe İnek ve Düvelerin aşılanması (17 000 Gebe inek ve düve doğum öncesi 2 kez aşılanacak)

3-Buzağı Biberonu ve Antiseptik Solusyonların Dağıtımı (Proje kapsamında 17000 Buzağı Biberonu ve 1700 adet antiseptik solüsyon dağıtılacak)

 PROJE BEKLENTİLERİ

Proje uygulama alanında buzağı ölüm oranının %10 dan %2 ye İl Genelinde ise  farkındalığın artırılmasıyla  bu oranın ilk yıl yüzde %5 e düşürülmesi hedeflenmektedir.Proje Maliyetinin 605.000 TL Projenin İl Ekonomisine katkısının 15 milyon lira olarak hesaplanmaktadır.

VERİM ÖZELLİĞİPROJE ÖNCESİPROJE SONRASI 1.YILFARK
BUZAĞI SAYISI (İl Geneli)
100000105000%5
BUZAĞI SAYISI Proje Bölgesi1360016660%8
Buzağı Ölüm Oranı İl Geneli100005000%-50