Tokat Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü tarafından 9.01.2018 tarihinde Merkez ve İlçe Müdürlüklerimizde Gıda Kontrol Görevlilerine yönelik olarak Zehirlenme Vaka/Salgın Prosedürü, Gıda İşletmeleri Risk Puanlaması, Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) ve 2017 faaliyetlerinin değerlendirmesi toplantısı düzenlendi.
Toplantının açılışında söz alan İl Müdürümüz Orhan ŞAHİN; Gıda güvenilirliğinin temini, her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde üretim, işleme, muhafaza, depolama, pazarlama ve tüketici sağlığının en üst seviyede korunması Müdürlüğümüzün görevleri arasında bulunduğunu belirterek yürütülen denetim ve kontrollerde, Türk Gıda Mevzuatına uygun güvenilir ve hijyenik gıda üretiminin sağlanması yanında gıda iş yerlerinin teknik ve hijyenik normlarının geliştirilmesinin de hedeflendiğini belirti.
"Denetim ve kontroller; risk esasına göre uygun sıklıkta ve gıda maddesinin taşıdığı riskle orantılı olarak yapılmaktadır. Burada temel yaklaşım, Avrupa Birliğinde olduğu gibi işyeri sorumluluğunun esas alınmasıdır. Riske dayalı denetim sisteminde; işletmenin asgari teknik ve hijyenik şartları, önceki kontrollerden edinilen bilgi ve deneyimler ile gıda işletmecilerinin uyguladıkları otokontrol sonuçları göz önünde bulundurulmaktadır.
Bu amaca yönelik çalışmalarda tüm taraflarla işbirliği yapılması, güvenilir gıda bilincinin toplumun tüm kesimlerince benimsenmesi önemli görülmektedir.
Bu nedenle, "çiftlikten sofraya" anlayışı ile tamamlayıcı ve etkin bir gıda ve yem denetiminin sağlanması yoluyla tüketiciye güvenilir gıda arzının temini, tüketici menfaatinin ve sağlığının en üst seviyede korunması Müdürlüğümüzün temel yaklaşımıdır" diyerek sürdüren İl Müdürü, 2018 yılı çalışmalarının titizlikle yürütülmesi gerektiğini söyledi.
2017 Gıda Kontrol Görevleri ile ilgili olarak;
2017 Yılında Gıda Kontrol Görevlilerimiz tarafından 8.299 denetim yapılmış olup, 361 numune alınmıştır. 63 işletmeye toplam 530.238 TL idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca insan sağlığını etkileyen işletmeler hakkında adli ve kapatma işlemleri yapılmıştır.
Gıda Kontrol Görevlilerine, Zehirlenme Vaka/Salgın Prosedürü, Gıda İşletmeleri Risk Puanlaması ve Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi hakkında bilgi verildi.