T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dünya Gıda Günü

Yayın Tarihi : 16.10.2017

          Her yıl 16 Ekim'de, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 1945 yılındaki kuruluşunu hatırlamak için Dünya Gıda Günü'nü kutluyoruz. Dünya üzerinde 150'den fazla ülke, herkesin açlığa karşı mücadele için çalışmasının, sağlıklı ve aktif yaşamlara sahip olmamıza yetecek kadar gıdaya sahip olduğumuzdan emin olmanın ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya anlatmak için Dünya Gıda Günü etkinlikleri düzenliyor.

 

2017 yılı Dünya Gıda Günü sloganı şudur: "Göçün geleceğini değiştirin. Gıda güvenliğine ve kırsal kalkınmaya yatırım yapın."

 

Göç bir ihtiyaç değil, bir seçim olmalıdır.

 

Kırsaldaki yoksul topluluklar, özellikle de küçük ölçekli aile çiftçileri, doğal kaynakların ve emeğin verimliliğini artırmalarını sağlayacak krediye, hizmetlere, teknolojilere ve piyasalara erişmekte büyük zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır.

 

Tarımdaki mevcut işlerin çoğu, düşük ve istikrarsız gelir, zayıf güvenlik ve sağlık koşulları, ücret ve fırsatlardaki toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve sınırlı sosyal korumayla ilgilidir. Eğitim, mali ve yayım hizmetlerine ve işleme tesislerine sınırlı erişim nedeniyle kırsal alanlarda cazip potansiyeller sınırlı olabilir.

 

Göç Çeşitleri

Çaresizlikten kaynaklanan göç: Bireyin ve/veya hane halkının yoksulluktan kurtulmak için yaşanabilir tek geçim seçeneğinin göç olduğunu kabul ettiği koşullar altında yapılan göç hareketidir. Etmenleri; yoksulluk, gıda güvensizliği, istihdam olanakları olmaması, sosyal korumaya sınırlı erişim, doğal kaynakların tüketimi, çevresel bozulma ve iklim değişikliği olabilir.

 

Zorunlu göç: Mültecilerin, ülkesinde yerlerinden edilmiş kişilerin ve doğal afetlerden ya da çevresel felaketlerden etkilenen insanların hareketleri gibi doğal ya da insan kaynaklı sebeplerden ileri gelen yaşam ve geçim kaynaklarına yönelik tehditler de dahil olmak üzere zorunlu unsurların bulunduğu göç hareketidir.

 

Gönüllü göç: Özgür irade ve inisiyatif temelinde bir karar alma mekanizması tarafından harekete geçirilir. İnsanlar çeşitli nedenlerden dolayı hareket etmektedir, ancak göç kararını etkileyen en güçlü faktörler arasında geçim kaynaklarını geliştirme isteği bulunmaktadır.

 

Tarım ve kırsal kalkınma; çevresel bozulma ve iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan kırsal yoksulluk, gıda güvensizliği, eşitsizlik, işsizlik ve doğal kaynakların tüketimi gibi göçün temel nedenlerine cevap verebilir. Sürdürülebilir kırsal kalkınmaya, iklim değişikliği adaptasyonuna ve dayanıklı kırsal geçim kaynaklarına yatırım yapmak, mevcut göç sorununa verilen küresel cevabın önemli bir parçasıdır.

 

Kırsal alanlardan yapılan göçün güvenli, düzgün ve düzenli olmasını teşvik etmek ve bu amaçlarla uyumlu kamusal bilgi kampanyalarını ve politikalarını desteklemek, önümüzdeki yıllarda ele alınması gereken temel yaklaşımlarda biri olacaktır.



Dünya Gıda Günü Linki için Tıklayınız...