T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Tokat İli Bağ Vatanına Dönüyor, Bağcılığı Geliştirme Projesi” Kapsamında Çiftçi Eğitim Toplantıları Düzenlendi.

Yayın Tarihi : 6.01.2018

       Kalkınma Bakanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP)'na 2017 yılı Ocak ayında sunmuş olduğumuz "Tokat İli Bağ Vatanına Dönüyor, Bağcılığı Geliştirme Projesi" uygun görülerek kabul edilmiş ve bütçesi (6.600.000 TL) 2017-2018-2019 yılları için üç eşit dilim halinde kullanılmak üzere onaylanmıştır. Toplam proje bütçesinin Yaklaşık %70' i DOKAP kaynağı olarak hibe, % 30' u da çiftçi katkısından oluşmaktadır.

Projenin 2017 yılı etabında;

  • Pazar ilçesinde 41 çiftçi, ilçe merkezi ve 4 köyde toplam 182,82 dekar,
  • Zile ilçesinde 25 çiftçi, ilçe merkezi ve 8 köyde toplam 112,308 dekar,
  • Tokat merkez ilçede 80 çiftçi, 13 köyde toplam 317,406 dekar arazide  "ÇİFT KOLLU SABİT KORDON (ROYAD KORDONU)" terbiye şekli doğrultusunda telli terbiye destek sistemi uygulaması tamamlanmış , ilgili çiftçilere sisteme ait galvanizli tellerin teslimi yapılmıştır. 46 dekarlık alanda da tesis kurulumu devam etmektedir.

       Proje doğrultusunda tesis edilecek bağlarda üretici hatalarının önüne geçmek için yetiştiricilik ve bakım konularında eğitimler ve uygulamalı arazi çalışmalarına ağırlık verilmesi uygun görülmüştür.

       Bu konudaki çalışmalar doğrultusunda 01 Aralık 2017 tarihinde Pazar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde, 05 Aralık 2017 tarihinde Zile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde ve 03 Ocak 2018 tarihinde Tokat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde olmak üzere toplam 3 kez projeden yararlanan çiftçilerimize ÇİFTÇİ EĞİTİM TOPLANTILARI düzenlenmiştir.

            Eğitim toplantılarına katılım oranı yüksek olmuştur. 

           İl Müdürlüğümüz "Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü" teknik elemanlarından konu uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Muhittin YAPICI tarafından icra edilen sözkonusu eğitimlerde; bağlarda toprak hazırlığı, fidan dikim tekniği, gübreleme, tüm yetiştiricilik bilgileri ve "Bağlarda Çift Kollu Sabit Kordon (Royad Kordonu) terbiye şekli uygulaması" ve "Telli Terbiye Destek Sistemi" konularında teknik bilgiler ve arazi uygulamaları konularında detaylı bir sunum yapılmıştır.

       Yıl içerisinde vejetasyon süresince  arazide uygulamalar yapılacak ve çiftçilerin bilgilendirilmelerine devam edilecektir.