T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dokap Kapsamında Yürütülen Projeler İlk Meyvelerini Çok Kısa Sürede Verdi

Yayın Tarihi : 4.07.2018

    Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca kabul edilen Tokat İli Çilek Tarımının Geliştirilmesi Projesi kapsamında Nisan 2018' de kurulan tesislerde ilk ürün hasadı başladı.

    İlk dikimleri Nisan ayında başlayan Tokat İli Çilek Tarımının Geliştirilmesi Projesi çerçevesinde 2,5 ay gibi kısa bir süre kurulan çilek tesislerinden ilk ürün hasadının başlaması kamuoyunun dikkatini çekiyor.  

    İlk hasatta alınan verimler ve oluşan üretici birim fiyatları, proje faydalanıcılarını ziyadesiyle memnun ediyor. Tüketici talepleri ve ürün fiyatlarındaki bu durum çilek tesislerine olan ilgiyi de artırıyor. Tarafların ilgisi, projenin ne kadar yerinde olduğunu ortaya koyuyor. 

    İl Müdürlüğümüzce hazırlanıp uygulamaya konulan Tokat İli Çilek Tarımının Geliştirilmesi Projesi ile 2 ayrı amaç hedeflenmektedir. Örtüaltında topraksız tarım ve açık alanda olmak üzere Proje uygulama süresi olarak öngörülen 3 yılın sonunda, örtüaltında 3 çiftçi ile 1,5 da. alanda topraksız çilek tesisi ile açık alanda 30 çiftçi ile 30 da. çilek tesisi kurulması hedeflenmiştir. Daha uygulamanın 2. yılında açık alanda 45 çiftçi ile 60 da. alanda çilek tesisleri oluşturularak proje hedeflerinin üzerine çıkılmıştır.

   DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Yusuf MENGİ ile Proje Koordinatörü Şeref DEMİR ve proje teknik ekiplerince gerçekleştirilen çalışma ziyaretinde; çilek tesisleri yerinde incelenmiş, faydalanıcılarıyla görüşmeler yapılmıştır. Çiftçi ziyaretleri İl Müdürü Orhan ŞAHİN, BÜBSA Şube Müdürü Melih NADİR, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Salih ÇELİK ile İl Proje ekipleri nezaretinde gerçekleştirilmiştir. Ziyaret edilen işletme sahiplerinin; projenin faydalılık düzeyinin yüksekliği, beklentilerinin üzerinde sonuç aldıkları ve arayış içerisinde bulunan işletmeler için yeni bir üretim modeli olduğu konusundaki görüşlerine  bizzat tanık olmuşlardır.

     DOKAP İdare heyetinin; yürütülen çalışma sonuçlarının son derece ümit verici olduğu yönündeki tespitleri, ilimizde yapılan projelerin desteklenmeye devam edileceğine yönelik olumlu beyanları, İl Müdürlüğümüzün yeni projeler hazırlama ve sunma konusundaki motivasyonlarını son derece olumlu etkilemiştir.

     İlimiz, DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı illeri içerisine diğerlerinden 2 yıl sonra katılmış olmasına rağmen, kabul edilen projeleri ile ilgi görmekte,  DOKAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na sunduğu projeler içerisinde ülkesel projeye dönüştürülen çalışmaları ile de dikkat çekmektedir. Bu bakımdan bazı projeler özgün nitelik taşımaktadır. Hazırlanan ve uygulanan projelerin tamamı; istihdam sağlayıcı nitelikte ve nitelikli üretimi artırıcı fonksiyon taşıması ile, ülkesel istihdam politikalarının yereldeki izdüşümü niteliğindedir. Kaliteli üretim ve daimi istihdamı hedefleyen sürdürülebilir üretim modelleri ihtiva etmesi ile, Tokat çiftçisinin de yüzünü güldürmeye devam etmektedir.