T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dostlarımızı Aşıladık

Yayın Tarihi : 1.08.2018

Bakanlığımızca Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan 2018  yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi (2018/2) kapsamında yürütülen  "Kuduz Aşılama  Kampanyası" saha çalışmalarına 26 Şubat tarihinde başlanmış olup 31 Mayıs' da sona ermiştir.

İl Müdürümüz Sayın Orhan ŞAHİN yaptığı açıklamada "Kuduz Hastalığı, hem hayvanların hem de insanların hayatını tehdit eden, şuur kaybı huzursuzluk ve felçler ile kendini gösteren  bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır.  Kedi ve köpeklere yılda bir defa koruyucu kuduz aşısı yaptırılması kanunen zorunludur. Tedavisi bulunmayan, ölümcül ve zoonoz (hayvanlardan insana bulaşan)  bir hastalık olan kuduzdan korunmak için en etkili yolun hayvanlarımıza düzenli olarak aşı yaptırmak olduğu unutulmamalıdır.  Aşılanan  hayvanlar için aşı karnesi tanzim edilerek, kuduz aşılama defterine ve veri tabanına  kaydedilmektedir.

İlimizde Kuduz Aşılama Kampanyası Tokat Belediyesi Hayvan Barınağındaki kedi ve köpeklerin veteriner hizmetleri ekiplerinin yardımıyla kuduz aşıları yapılarak kampanya sona erdirilmiştir. İlimizde Kuduz Aşılama Kampanyası döneminde sahipli sahipsiz 2.988 adet kedi ve köpeğe kuduz aşısı uygulaması yapılmıştır. Kuduz Aşılama Kampanyası sona ermesine rağmen kedi ve köpeklerine  aşı yaptıramayan  vatandaşlarımızın sahipli kedi ve köpeklerini İl /İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize getirerek aşılatabilirler.

Sahipli yada sahipsiz olsun köpek veya kedi tarafından ısırılan kişilerin mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri gerekmektedir. İnsanlarda günümüzde son derece güvenli olan HDCV (Human Diploid Cell Vaccine) kuduz aşıları uygulanmaktadır ve enjeksiyonları ağrısızdır. Sağlık kurumunun vereceği aşılama programına aksatılmadan uyulmalıdır. Isırılan kişilerin, aşılama programına aynen riayet etmeleri halinde,  endişe edilmesine ve paniğe gerek yoktur.

İl Sağlık Müdürlüğümüzle koordine olarak kuduz hastalığıyla mücadelemiz kesintisiz olarak devam etmektedir. Bu kapsamda 2018 yılı içerisinde Sağlık kuruluşlarımızdan tarafımıza ihbarı yapılan 224 şüpheli ısırık veya temas vakalarında İl Müdürlüğümüz teknik personelince ilgili hayvanlar müşahede altına alınmıştır. Müşahede altına alınan vakalarımızda şu ana kadar herhangi bir kuduz emaresine rastlanılmamıştır. Ayrıca bu yıl içerisinde 2 adet Kuduz şüpheli numune Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderilmiştir. Gönderilen her iki numunede kuduz yönünden negatif çıkmıştır.

Vatandaşlarımızın, önemli sağlık problemlerinden biri olan Kuduz Hastalığı ile mücadelemiz kesintisiz bir şekilde devam etmektedir ve edecektir."  dedi.